donderdag 12 september 2024

Tanzania en Zanzibar - deel 1

25 augustus 2024

Deze morgen de koffers gepakt, in de late namiddag naar Van der Valk Schiphol gereden waar we dineren en de nacht doorbrengen en waar we morgen de shuttle nemen naar Schiphol Airport voor onze vlucht naar Kilimanjaro International Airport, Tanzania. Onze auto kan hier twee weken blijven staan. 

26 augustus 

We waren al vroeg op Schiphol. Veel te vroeg want het was er heel rustig en we zoefden in sneltempo door security en paspoortcontrole. Niet erg, mensen kijken, koffietje drinken, ... Het was druk in de lucht en onze Boeing 787-10 vertrok met een dik half uur vertraging.

19u50 plaatselijke tijd aangekomen op Kilimanjaro Intl. Airport en in de typisch Afrikaanse chaos heel lang moeten aanschuiven voor een visum. Hakuna matata! Is het vandaag niet, dan morgen wel. Of niet.

Koen en Katja van Jadore Safaris stonden ons al op te wachten. Doen ze voor al hun klanten. We hadden al heel veel over en weer gemaild en geappt, het voelde direct heel vertrouwd. Zij brachten ons naar onze eerste verblijfplaats, de African View Lodge in Usa-River (Arusha). We hebben nog niet veel van het domein gezien want het was ondertussen al 22u en stikdonker. Onze bungalow zag er in ieder geval netjes uit. Het bed was getooid met rozenblaadjes en er lagen twee warmwaterzakken 'for the cold night'. Ja, voor deze mensen is het winter en koud (25 graden toen we landden). Ik denk niet dat we de warmwaterzakken nodig gaan hebben. Snel nog een hapje gegeten en dan naar bed.

27 augustus

Om 9u werden we opgepikt door onze chauffeur Patrick die met ons 8 dagen gaat rondrijden. Vandaag een eerste gamedrive in Arusha Natl. Park. We krijgen van de lodge een picknick mee voor onderweg: een gelegd zacht broodje, een cakeje, fruit en een drankje. In de jeep is er een koelkastje en water en frisdrank à volonté.

We hebben veel dieren gezien maar de meeste ver weg. Wat zoal? Zebra, giraf, buffel, baviaan blue monkey, dikdik, waterbok, blauwe reiger, hamerkop, African hare (haas), ...

Die chauffeurs/gidsen hebben daar toch echt wel een extra zintuig voor. Ze kijken ook naar wat er aan verse 'poop' ligt op de weg. Dat betekent dat die dieren in de buurt zijn maar nog niet dat je ze ook ziet want het gebied is volledig 'bush'.

Na de picknicklunch in het park - er zijn bepaalde plekken waar je uit de jeep mag en waar voor de veiligheid gewapende parkwachters rondlopen - deden we met een gewapende ranger een bushwalk. Er zitten daar veel buffels en als er verstoten dieren tussen lopen, kunnen die zeer agressief zijn. In dat geval kan de ranger met zijn wapen in de lucht schieten. Hij vertelde dat tot de jaren '60 Arusha Natl. Park vooral bekend stond voor de grote populatie neushoorns. Er is er nu geen enkele meer. Hun hoorns waren zeer gegeerd en toen de locals dat door hadden werden de dieren massaal afgeslacht en de hoorns geëxporteerd naar China waar er veel geld voor betaald werd.

Rond 15u waren we terug in de lodge, best wel moe. Slecht geslapen vannacht en het was heet en vochtig tijdens de wandeling. En helaas ook vrij bewolkt zodat we de Mount Kilimanjaro niet gezien hebben.

Daarna nog een toerke gedaan op het domein van onze lodge met tropische tuin en zwembad, en nog wat foto's gemaakt van de vegetatie. Op onze kamer zijn de bedden opengelegd en liggen er snoepjes op de hoofdkussens.

Een mooie eerste safaridag.

4 opmerkingen:

  1. Dank je Karel. Ben maar pas begonnen ... moet nog 2000+ foto's bekijken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. zag er velen reeds via dat polarsteps
      een geweldige reis dat jullie maakten
      doe mak an

      Verwijderen
    2. Ik heb ze ook gewoon van Polarsteps gekopieerd.

      Verwijderen