Geldzaken
De officiële munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling (TZS).
Waarde: 1 Sh = 0,00030 euro / 1 euro = 3.333,33 Sh. De USDollar wordt overal aanvaard. Meer nog: de nationale parken aanvaarden uitsluitend USD en EUR.
Op de meeste plaatsen kan je met creditcard betalen. Er wordt dan wel een fee aangerekend (variërend van 3 tot 5%).
Cash geld kan je eigenlijk niet missen daar want er wordt voor alles en nog wat een tip (fooi) verwacht.
Toen we van het vasteland naar Zanzibar vlogen wist ik niet of ik nog voldoende dollars had. Tijdens de safari hadden we vol pension en moesten alleen de drankjes nog betaald worden in de lodges/tentenkampen. En de fooien natuurlijk! Op Zanzibar verbleven we in kamer met ontbijt en ik had geen idee wat we zouden kwijt zijn aan eten en drinken en eventuele uitstapjes.
Voor alle zekerheid dus maar shillings gaan pinnen op de luchthaven van Zanzibar. Voor een tegenwaarde van 200 euro kreeg ik 60 brieven van 10.000 shilling, een hele portemonnee vol.
Fooien
Iedereen die een dienst verleent verwacht een tip. Kruiers, schoonmaakpersoneel, chauffeur, ranger, ... Het is niet verplicht maar het wordt wel verwacht. Voor mensen die in de toeristische industrie werken zijn fooien een significant deel van hun inkomen.
Als je in de hotels/lodges/tentenkampen aan iedereen apart een fooi gaat geven, dan blijf je bezig. Daarom staat er in de meeste accomodaties (in ons geval overal waar we gelogeerd hebben) een "tip box" bij de receptie waar je aan het einde van je verblijf een fooi in kan stoppen. Dat wordt dan verdeeld onder al het personeel.
Algemene regels wat betreft bedragen zijn er niet en ik vond het dan ook moeilijk om een bedrag vast te stellen. Op verschillende reisforums las ik volgende richtlijnen:
privé driverguide: 10-20 USD per persoon per dag
hotelpersoneel (tip box): 8-10 USD per persoon per dag
taxis: 3-5% van de prijs van de rit
restaurants: 3-5%
kruiers: 1-2 USD per koffer
Het loopt erg snel op!
Prijsniveau
Voor ons, westerlingen, zijn eten en drinken in Tanzania en op Zanzibar niet duur. Je kan er een goede fles Zuid-Afrikaanse wijn drinken voor 20 USD ; hoofdgerecht vis/vlees/kip: tussen de 25.000 en 30.000 Sh (7.50 - 9 eur) ; desserts (ijs, panna cotta, chocolademousse, ...) 13.000 Sh (3.90 eur) ; pasta/pizza: 20.000 Sh (6 eur).
Eco
In alle lodges/tentenkampen waar we verbleven, werd er gebruik gemaakt van zonne-energie (zonnepanelen, zonneboilers). Ze zijn dus niet langer afhankelijk van generatoren, want de elektriciteit durft er wel eens uitvallen. Dat hebben we gehad toen we die lekkere kreeft van hierboven aan het eten waren in een restaurantje op het strand in Paje.
Klimaat
Wij waren er eind augustus en begin september, midden in het droge seizoen, het einde van de Oost-Afrikaanse winter. Het weerbeeld is niet in heel het land hetzelfde. In sommige hoger gelegen gebieden regent het wat meer en is het wat frisser dan bijvoorbeeld op de uitgestrekte savanne.
Arusha, noorden van Tanzania. Arusha ligt op 1.400 meter op het plateau van de Great Rift Valley aan de voet van de Mount Meru. Er komen grotere temperatuurschommelingen voor dan in de rest van het land. Ter info: 's avonds bij de turndown service werden er warmwaterkruiken in ons bed gelegd. Die wij overigens niet nodig hadden. De eerste nacht heeft het hard geregend.
Ngorongoro Crater, noorden van Tanzania. De Ngorongoro Crater ligt op 2.200 meter hoogte. Het is het meest koele deel van Tanzania dat wij bezocht hebben. Aangenaam warm overdag met koude nachten.
Serengeti, noorden van Tanzania. De Serengeti kent een tropisch savanneklimaat met hoge temperaturen overdag en milde temperaturen 's nachts. Warm en vochtig klimaat.
Zanzibar, een groot eiland voor de kust van Tanzania in de Indische Oceaan. Zanzibar heeft een tropisch moessonklimaat: heet en vochtig, zowel overdag als 's nachts.
Algemeen genomen was het overal op het vasteland warm tot heet overdag en koel 's nachts. Geen enkele van onze accomodaties had airco en dat hebben we ook helemaal niet gemist.
Op Zanzibar was het heet en vochtig en het koelde ook 's nachts niet af. Gelukkig hadden we daar wel airco.
Afstanden
Tanzania is een groot land, het grootste land van Oost-Afrika. Wij hebben alleen in het noorden van het land gereisd, het meest toeristische deel. De hoofdwegen zijn goed berijdbaar, maar eens je in de parken bent is het al zand wat de klok slaat en gaat het voor geen meter meer vooruit. Wat natuurlijk ook de bedoeling is van een safari. Voorbeeld: van Tarangire National Park naar onze eerste verblijfplaats in de Serengeti was een rit van 5 uren (200 km).
Vervoer
Tijdens de safari rijd je met een driverguide (chauffeur en gids in één) in een safarivoertuig (meestal een aangepaste Toyota Landcruiser) waarvan het dak omhoog kan geklapt worden zodat je kan rechtstaan in de auto om foto's te nemen.
Op Zanzibar zijn taxis alom aanwezig. De officiële taxis zijn witte luxe Toyota SUV's met een bordje op de zijkant "licensed to carry passengers". De prijs tussen verschillende dorpen ligt min of meer vast. Voor langere trajecten wordt er een prijs afgesproken. Voor een heen-en-weer rit is het de gewoonte dat de chauffeur wacht tot je weer terug moet. Dus ook toen we een halve dag excursie deden naar Stone Town en de spice tour.
De "gesloten" bussen rijden volgens een min of meer vaste uurregeling (ik zeg wel "min of meer" ...) en nemen alleen mensen zonder extra "bagage" mee.
Er is ook minder conventioneel vervoer, zoals op de foto hieronder.
Insecten
Op één spinnetje en een soort sprinkhaan na (waarmee Manlief snel komaf maakte) hebben we nooit insecten in onze kamer of tent gehad. Meestal hadden we een muskietennet rond het bed en in sommige verblijven werd 's avonds, tijdens de turndown service, de kamer gefumigeerd.
Muggen hebben we niet gezien. We hadden natuurlijk wel onze voorzorgen genomen en malariatabletten geslikt want op Zanzibar voornamelijk komt malaria nog heel frequent voor.
In Tarangire zaten er heel veel tse tse vliegen. Die komen af op donkere kleuren. Daarom wordt het afgeraden om zwart, donkerblauw, bruin of paars te dragen. Onze donker gekleurde driverguide was echt het mikpunt van de vliegen.
Er waren wel veel hagedissen. De mannetjes hebben vaak mooie kleuren.
Gezondheid
Reizigersdiarree, cholera, malaria, dengue fever, ... we zijn er allemaal van gespaard gebleven. We vonden het ook overal waar we verbleven zeer proper en hygiënisch. Ook op de picknickplaatsen waren de toiletten en de lavabo's zeer netjes.
Ik had een hele reisapotheek mee waar we gelukkig niets van nodig hadden, behalve dan ontsmettingsmiddel en steriele kompressen.
Ik weet niet of hier reageren me zal lukken, maar ik vind het tof om hier bij te lezen. En voor jezelf later ook heel leuk om bij te houden. Het lijkt me een unieke reis, blijkbaar ook goed georganiseerd.
BeantwoordenVerwijderenWas inderdaad een heel mooie reis. Ik zie dat ik hier nog een en ander aan de layout zal moeten veranderen ...
Verwijderen