vrijdag 13 september 2024

Tanzania en Zanzibar - deel 5

2 september
Vandaag reden we van de Central Serengeti naar de North Serengeti. Weer een lange dag in de auto en weinig nieuws gezien. We reden wel weer door wat typische dorpjes. Ik heb tijdens het rijden en tijdens het tanken nog snel wat foto's gemaakt. We zijn hier om de Great Migration te zien. In de maanden juli tot en met september zijn er twee diersoorten die de Mara River oversteken om te gaan grazen in de groene Masai Mara in Kenia. Dat zijn de gnoes en de zebra's. In de Serengeti leven - hou u vast - naar schatting 2.8 miljoen gnoes. Stel je het spektakel voor als die in groep, want het zijn allebei kuddedieren, de rivier oversteken. The Crossing, met andere woorden waarvoor duizenden toeristen in deze periode naar hier komen. Je moet alleen wel het geluk hebben dat ze net crossen wanneer jij daar bent. We gaan het morgen zien. In deze periode worden er in deze regio mobiele tentenkampen neergezet. Kati Kati is zo'n mobiel kamp. De gnoes lopen hier vrij om ons heen. Ook hier geldt: niet zonder escorte van of naar je tent van zodra het donker is want in dit gebied leven niet alleen gnoes maar ook alle andere grazers (antiloopachtigen, zebra's, buffels, giraffen, olifanten, ...). Ook hier hebben de tenten eigen toilet en douche. Hier is het een bucket shower. Je moet dus even verwittigen wanneer je wil douchen en dan komen ze met een grote emmer 20 liter water in het reservoir van je tent gieten. Apart! Je kan trouwens zo vaak douchen als je wil.

3 september

Onrustig geslapen ondanks het goede bed en na een zeer lekkere avondmaaltijd met 12 andere gasten en onze driverguides. Er was heel veel nachtelijke activiteit in de bush bij de tenten. We waren dan ook al voor zonsopgang wakker en zijn dan maar naar buiten gegaan om de zonsopgang te fotograferen. Dat gaat hier heel snel. Het was prachtig. Er kwam dan ook nog net een luchtballon overgevaren. Mooi. Zoals in de reisgidsen. Vandaag gingen we op zoek naar de Great Migration, de crossing van de gnoes en zebra's over de Mara River. Ze steken de rivier over omdat het gras aan de overkant letterlijk groener is. Er staan veel jeeps te wachten op het moment suprême. Ze hebben onderling radiocontact en als er eentje de gnoes in beweging ziet komen om de rivier over te steken geeft hij een gil over de radio en alle auto's rijden in volle vaart richting rivier. Het was 9u. We stonden er nog maar 5 minuten en het was al zover: een crossing. Geen idee hoeveel gnoes we de rivier hebben zien oversteken, maar het waren er veel, heel veel. Ook gezien hoe een krokodil een gnoe te grazen nam. Die heeft een lekkere maaltijd vandaag!
Als de gnoes of de zebra's zien dat er meerdere krokodillen in het water op de loer liggen stoppen ze met oversteken en gaan ze het een eind verder opnieuw proberen. Gnoes en zebra's zijn kuddedieren die blindelings hun leider volgen. Als de leider in het water springt, volgt de hele groep.
En dat gaat zo door van juli tot en met september (give or take). Je moet wel veel geduld hebben want er zijn dagen dat er helemaal niks gebeurt.
12u was het weer zover. Een enorme groep deze keer. Tweehonderdduizend  of meer dacht Patrick. Er kwam geen einde aan. Tot er plots een paar krokodillen in aantocht waren, toen liepen de gnoes terug de andere richting op. Ik heb er een filmpje van gemaakt.
Morgen nemen we afscheid van Patrick en van het vasteland. We vliegen met een bush flight vanaf de airstrip Kogatende naar Zanzibar.

3 opmerkingen:

  1. ja een belevenis om die enorme kudde zo door de rivier te zien gaan
    ben je ook nog op de kleding markt geweest

    BeantwoordenVerwijderen