zaterdag 27 juli 2024

De Vanenburg

Dinsdagavond 23 juli … het weerbericht voor de volgende twee dagen zag er goed uit … de app van Van der Valk geopend met de bedoeling een nachtje te boeken in Harderwijk. Vorige week was het vanwege covid niet doorgegaan en als ik iets in mijn hoofd heb …

Tot ik de prijzen zag! Dat ging hem niet worden.

Op zoek dan maar naar iets anders, niet te ver uit de buurt want ik had een fietstocht uitgestippeld aan de Oostvaardersplassen en eentje bij Harderwijk/Ermelo/Zeewolde.

Op booking.com zoekt het wat moeilijk als je niet een specifieke plaats ingeeft, dus had ik ‘hotels’ gezocht op google maps in de grote omgeving van Harderwijk. En daar viel plots mijn oog op Kasteel De Vanenburg in Putten, met een score van 4.6* tegen een zeer aanvaardbare prijs (als in: de helft van VdV). De Comfort Plus kamer was snel geboekt.

Woensdagmorgen zaten we al om half negen in de auto want als je maar twee dagen hebt, dan móet alles er worden uitgehaald. Kwart over tien haalden we de fietsen van de auto op het TOP (*) parkeerterrein in Lelystad.
(*) Toeristisch Overstap Punt.

We fietsten ons toertje van 50 kilometer langs de Oostvaardersplassen … beetje saai. Weliswaar een schitterend gebied met duizenden vogels, maar alleen te zien voor wandelaars. Fietsen doe je rond de plassen en niet er midden in zoals bv. in de Biesbosch. Was wel een beetje een tegenvaller, maar we hadden het mooie weer mee en we hebben heerlijk geluncht aan het water in Lelystad haven.

Late namiddag ingecheckt in het Kasteel. Wow, wat een prachtig landgoed. Echt zoals een kasteeldomein eruit moet zien. Het kasteel staat middenin een enorm park met hoge oude bomen, een rozentuin, veel hortensia’s, een fontein, … Het geheel ademt geschiedenis. Die kan je hier lezen als je wil.
De receptie bevindt zich in het kasteel zelf, net zoals het fine dining restaurant, de ontbijtruimte en de feeest-/vergaderzalen. We werden heel hartelijk ontvangen, voelden ons heel welkom. De jongedame gaf ons ook nog een plattegrond mee want de kamers liggen allemaal in ‘hofjes’ verspreid over het landgoed. Wij hadden kamer 6 in het Van Hessenhof.

De kamer was niet het formaat ‘balzaal’ dat we gewend zijn van bij Van der Valk maar voor een kort verblijf meer dan voldoende, heel compleet uitgerust met een heerlijk bed, een grote douche en met tal van kleine details: een welkomstkaartje, Rituals producten, wat lekkere snoepjes, Hesselink koffiecupjes, … Dit level van service kunnen wij wel appreciëren. En rustig, heel rustig.

We kozen ervoor om buitenshuis te dineren. Het was mooi weer en mijn oog was gevallen op Brasserie de Wieken in Bunschoten. Heel fijne locatie aan de Stadsgracht met zicht op de weilanden. Prachtig terras op het water, fijne bediening, lekker gegeten voor weinig geld.

Na het heerlijke en overvloedige ontbijt zijn we uitgecheckt en naar Harderwijk gereden voor onze tweede fietstocht. Een mooie rit langs Harderwijk (had ik graag bezocht maar je mag niet fietsen in de stad, we moeten nog eens terug), de Knardijk met water aan beide kanten, naar Zeewolde waar we geluncht hebben en nadien met de veerboot naar Horst, door naar Ermelo en terug naar onze parkeerplaats in Harderwijk. Een heel mooie afwisselende fietstocht langs het water, door dorpjes en in de prachtige natuur van de Noord-Veluwe. Het was de hele dag grijs, maar niet koud en dus prachtig fietsweer voor ons ritje van 42 kilometer.

Het was kort maar goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten