zaterdag 29 juli 2023

Fietsen langs de Romantische Straße - Würzburg (1)

We doen deze zomer eens iets totaal anders dan gewoonlijk. Geen Frankrijk, Spanje, Portugal of Italië. Neen, we reizen naar Beieren (Duitsland) met onze fietsen achterop de auto. We gaan vanuit verschillende locaties langsheen de Romantische Straße fietstochten maken en bezienswaardigheden bezoeken.

Woensdag 31 mei
Na een rit met redelijk wat files en wegwerkzaamheden arriveren we in de loop van de namiddag in Randersacker, 6 km van Würzburg, het begin van de Romantische Straße. Het is warm, het is zelfs heet en gelukkig is er een briesje.
We zijn snel ingecheckt in het eenvoudige ‘Brunnenhof am Spielberg‘ waar we twee nachten zullen blijven, en na de nodige toeristische info van de eigenaar zetten we ons met een fles Silvaner uit de gemeenschappelijke koelkast op het schaduwrijke tuinterras. ’s Avonds trekken we het lieflijke dorp in en genieten een lekkere maaltijd op het terras bij Weinhaus Ewig Leben. Weinhäuser bij de vleet hier, maar het seizoen begint pas op 16 juni en het is voorlopig overal erg rustig.

Donderdag 1 juni
Na een slapeloze nacht (eigen schuld, te veel van die lekkere Spätburgunder gedronken op restaurant) en een eenvoudig ontbijt nemen we onze fietsen en rijden langs de oever van de Main de volle 5.9 kilometer naar Würzburg. Het is nog geen 10 uur en al 24 graden warm. Dat belooft! Mooi rijden daar onder de bomen, veel Liegewiesen met zitbanken, ligzetels, picknickbanken, een speeltuin voor de kleintjes en zelfs een paar strandjes. En her en der mobiele toiletten.

In de stad doen we eerst een toertje met de fiets de berg op naar de Festung Marienberg, midden tussen de wijngaarden. Van daarboven heb je een prachtig uitzicht op de oude universiteitsstad met zijn koepels, torens en bruggen.

Terug beneden zetten we onze fietsen bij de tientallen andere fietsen en doen een terrasje voor we aan de stadswandeling beginnen. 4 kilometer zegt het stadplan, het zouden er bijna 6 worden. Ondertussen is de temperatuur al opgelopen tot 27 graden … Onderweg eten we op een schaduwrijk terras een Flammkuchen waarna we onze wandeling vervolgen. Würzburg stikt van de mooie gebouwen: kastelen, kerken en niet te vergeten het prinsbisschoppelijk paleis Residenz (UNESCO werelderfgoed) Het is een immens gebouw omringd door de prachtige Hofgarten alwaar de rozen volop in bloei staan. We besluiten om vrijdag terug te keren om het paleis te bezoeken.

Na de wandeling doen we nog een terrasje en rijden we terug langs de Main-oever naar het hotel. Het is druk aan de waterkant. Groot en klein geniet van de zon en van het water. Ook manlief laat zich (natuurlijk) niet onbetuigd en moet even voelen hoe warm het water is.

Ik ben blij dat ik terug op de kamer ben en even gewoon kan zitten want ik ben kapot. Een nacht niet slapen in combinatie met de hitte, dat kan mijn lijf heel moeilijk verteren.

Tegen 18u30 hebben we een reservatie bij Restaurant Gasthof Bären waar we genieten van een aspergemaaltijd. De asperges zijn even lekker dan die van onze plaatselijke aspergeboer.

Vrijdag 2 juni
Na het ontbijt pakken we onze spullen in en rekenen af. Onze auto mag nog wat op de parking blijven staan. We nemen opnieuw onze fietsen om naar de stad te rijden, meer bepaald naar de Residenz. We willen deze vakantie nog meer kastelen/paleizen gaan bezoeken en kopen Mehrtagestickets (14 dagen geldig in meer dan 40 bezienswaardigheden in Beieren). Het gigantische paleis in barok- en rococostijl verraadt dat de bisschoppen in de 18de eeuw geen centen tekort hadden! Geen idee hoe groot het gebouw is, maar het is echt enorm. Eén vleugel is toegankelijk voor het publiek. De foto’s tonen aan hoe bombastisch het er binnen uitziet. Niet alleen in het paleis, maar ook in de Hofkirche. Overdadige versiersingen in goud en zilver, zware wandtapijten en fresco’s op muren en plafonds. Kijk en huiver …

Na het bezoek doen we nog een terrasje, fietsen nog wat rond en eten een pasta bij La Forchetta in Randersacker. Manlief zet de fietsen op de auto en we vertrekken naar onze tweede locatie.

Bad Mergentheim … here we come.

1 opmerking: