zaterdag 29 juli 2023

Fietsen langs de Romantische Straße - Bad Mergentheim (3)

Zondag 4 juni
De zon lacht ons toe als we om 8 uur de rolluiken openen. Het belooft weer een stralende dag te worden. Na het ontbijt overleggen we wat we vandaag eens gaan doen. Rijden we met de auto naar Rothenburg ob der Tauber en maken we van daaruit een fietstocht? Of doen we hier nog een rit? We besluiten tot het laatste. We passeren Rothenburg tenslotte op weg naar onze volgende locatie, en kunnen van daaruit ook nog eens terugrijden.

We zoeken een nieuwe fietstocht. Ik heb wel een aantal voorwaarden: een ‘mittelschwere’ rit is oké, maar dan korter dan die van gisteren. Én via een stadje voor koffie onderweg en een stadje waar we kunnen lunchen. Het wordt ‘Badisches Land‘, een rit van 46 kilometer. 4 kilometer korter dan de rit van gisteren en ‘slechts’ 239 hoogtemeters, met een mogelijke koffiestop in Lauda en een lunchstop in Tauberbischofsheim. Ziet er goed uit, al slik ik wel even als ik het profiel van de route zie, maar kom, ik heb dat gisteren ook gekund. Hoewel … conditie 4 uit 6???

Het eerste stuk, tot aan Tauberbischofsheim, gaat heel vlot. Dat loopt over de Romantische Strasse Radweg en is meestal vlak of vals plat als je op het pad blijft. Ga je van ’t pad(je) (no pun intended), dan gaat het al heel snel op en af. De fietsroutes zijn wel heel goed aangegeven en de fietspaden zijn (bijna) overal prima in orde. Het landschap is weer een plaatje. We passeren velden rood van de klaprozen. In het kleine pittoreske Lauda drinken we koffie en in Tauberbischofsheim eten we een lichte lunch.

Na de lunch gaan we van de Romantische Strasse Radweg weg en dat is andere koek. Op een gegeven moment moeten we een onverhard bospad op dat steil naar boven gaat (je ziet het ook op de foto met het hoogteprofiel). Ik doe een poging, maar moet afstappen. Manlief doet ook een poging maar geeft het ook al heel snel op. Te voet verder dan maar. 650 meter met de fiets aan de hand de hoogte in, dat valt niet mee. Ik schiet in een Franse colère en wil niet meer verder. Maar ik moet, want de berg terug af langs dat bospad is ook geen optie. Uiteindelijk geraken we met veel zuchten en vloeken (ik) boven en kunnen we even bekomen tot we al heel snel een nieuwe helling in het vizier krijgen, gelukkig maar een korte.

Eens we op het plateau zijn volgt er een kilometerslange afdaling. Het ging vooruit … het ging vooruit … het ging verbazend goed vooruit … (sorry voor de oorwurm). En zo komen we uiteindelijk weer op de Romantische Strasse Radweg langs waar we terug naar het hotel keren. Kortere rit dan gisteren? 4 kilometer langer, ja!

We eten de rest van de aardbeien, drinken een wijntje, manlief gaat in de sauna en ik typ mijn verslag.

’s Avonds eten we in de stad. Het is wel even zoeken en het verbaast ons dat er zo weinig open is. Het is natuurlijk zondag en je merkt goed dat het toeristisch seizoen hier nog niet begonnen is. Het Italiaanse restaurant heeft nog net een tafel vrij op het terras. Ook hier helaas overal bordjes ‘wir suchen Mitarbeiter’. Als ze nu al personeelstekort hebben, wat moet dat dan in het hoogseizoen zijn?!

’s Avonds kijken we (hoofdschuddend) nog een aflevering van Ik vertrek op de laptop. Toch handig dat we met de Telenet app programma’s kunnen terugkijken want de chromecast werkt niet overal.

Maandag 5 juni
Alweer een stralende ochtend. Na het ontbijt pakken we in, rekenen af, zetten de fietsen op de auto en weg zijn wij.

Dag Bad Mergentheim, je was een leuke bestemming.

Los geht’s nach Dinkelsbühl.

We hebben tijd en kiezen voor de kleinere wegen. Ze slingeren zich door het landschap. Wat is het hier toch mooi! We doen een koffiestop in Creglingen en wandelen even rond in het kleine dorp.

Een tijd later maken we een lunchstop in Rothenburg ob der Tauber. Goh, wat is het hier druk! Het is dan ook het bekendste stadje aan de Romantische Straße. Wel heel pittoresk, maar toch blij dat we hier niet logeren.

Na de overheerlijke lunch – een wat vreemde combinatie van glasnoedels, groene en witte asperges en aardbeien met een dressing met vlierbloesem – vervolgen we onze weg naar Dinkelsbühl.

1 opmerking: