maandag 3 juni 2024

(Fiets)vakantie Duitsland en Oostenrijk (2)

Van Nürnberg naar Passau – 225 km

Vrijdagmorgen na het ontbijt en het uitchecken wilden we nog een fietstochtje maken. Ik had een rit gevonden op Komoot, maar de app en wij zijn geen vrienden. Hij stuurde ons telkens de verkeerde kant op. Zo hebben we een tijdje rondjes gereden en uiteindelijk besloten om de rit te laten voor wat ze was en maar ineens naar Passau te rijden.
Het werd een vlotte rit onder een grijze hemel.

We waren al voor twee uur aan het hotel en konden direct op onze kamer. Ondertussen was volop de zon gaan schijnen. Fietsen op en naar de Altstadt. “Das ist meistens flach“, zei de dame aan de receptie. Huh?? Onder “flach” versta ik toch iets anders!

Enfin, we fietsten een stuk langs de Donau (flach!) en hebben dan onze fietsen achtergelaten op de Donaukade want in de Altstadt met zijn kasseien straatjes en trappen gaat het steil naar boven.

Passau, ook wel de “Dreiflüssestadt” genoemd omdat in de binnenstad de Donau, de Inn en de Ilz bij elkaar komen, is een stad in Oost-Beieren, op enkele kilometers van de Oostenrijkse grens. Het is een kleine stad met een aantal mooie monumenten, onder andere de barokke witte Dom St. Stephan, het Rathaus, de Wallfahrtskirche in het Kloster Mariahilfe, en hoog boven de rivieren de burcht Veste Oberhaus.

Passau is een leuke stad, maar met een totaal andere vibe dan Nürnberg. De binnenstad is klein en die hadden we op een halve dag gezien.

’s Avonds hebben we, tegen onze gewoonte in, voortreffelijk gegeten op het terras in het hotelrestaurant.

Zaterdag na weer een lekker ontbijt besloten we de Veste Oberhaus te bezoeken. De Veste is een 13de eeuwse burcht die hoog boven de stad is gelegen op de linkeroever van de Donau. Hierin is het cultuurhistorisch museum gevestigd dat gericht is op de geschiedenis van Oost-Beieren en de buurlanden Bohemen en Oostenrijk. Vanop de uitzichttoren heb je een mooi zicht op de Altstadt en van op een bepaald punt zie je waar de drie rivieren die door Passau lopen bij elkaar komen. Het mooiste in dit museum vond ik de ruimte met het Passauer Porzellan uit de 19de en 20ste eeuw. Werkelijk schitterende objecten gezien.

Na de Veste bezochten we ook nog het Kloster Mariahilfe met de Wallfahrtskirche, een kleine druk beschilderde kerk waar toevallig een huwelijk voltrokken werd. In Beierse stijl met een groot muziekensemble, type fanfare, in klederdracht: mannen in Lederhosen en vrouwen in Dirndl. Ze maakten fantastisch mooie muziek trouwens en het was bijna ontroerend om te zien hoe een aantal stevige koperblazers gevoelige songs uit hun tuba’s en trombones toverden.


Na de lunch vonden we dat we wat rust verdiend hadden en speelden we toeristje. We gingen aan boord van de ms. SUNLiner, een ‘cabrio’-schip, voor een Dreiflüsse-Stadtrundfahrt. Heel leuk om vanaf het water de stad te bekijken onder het genot van een drankje.

Dan nog wat rondgekeken in het Glasmuseum. Het Passau Glasmuseum heeft de grootste collecties ter wereld van Europees kunstglas, Boheems glas en glas gemaakt door Johann Loetz (Boheems tegenhanger van de Amerikaan Louis Tiffany) en staat op de lijst van “Nationaal Waardevol Cultureel Goed”. Over diverse verdiepingen staan meer dan 30.000 stukken glas uitgestald uit Bohemen en Silezië omdat die streek rijk was aan silica, kalksteen, potas en andere materialen die werden gebruikt bij het maken van glas van hoge kwaliteit. Diverse stijlen zoals Biedermeier, Art Nouveau, Art Déco, Jugendstil, Modernisme, enz. komen hier aan bod. Heel mooi!

En zo was onze tweede dag in Passau ook voorbij.

Alle foto’s op Flickr https://flic.kr/s/aHBqjBs3Rk

Zondag na het ontbijt opnieuw onze koffers gepakt, fietsen op de trekhaak en onderweg naar onze derde stopplaats: Salzburg, here we come!

~~ wordt vervolgd ~~

1 opmerking: